Cykelvasan

5 saker du inte behöver för Cykelvasan

5 saker du inte behöver för Cykelvasan

5 saker du inte behöver för Cykelvasan

 

På en annan sida här på sajten ger vi dig all information du kan tänkas behöva om den optimala packningen inför Cykelvasan. Här fokuserar vi istället på de saker du inte behöver ta med dig.

1. En dyr cykel

I flera årtionden har cyklister färdats långa sträckor, och de flesta av dem hade ingen avancerad utrustning. En stark ram och bra däck kan visserligen göra resan enklare, men de är inte absoluta nödvändigheter. Fokusera istället på att hitta en cykel som du är bekväm med och som du tycker ser bra ut.

Se på cykeln som ett hjälpmedel. Det är inte hur bra din cykel är som avgör hur snabbt du cyklar Cykelvasan, utan i vilken form du är och hur väl förberedd för loppet du är. Skillnaden mellan att ha en mountainbike av yttersta klass och en helt okej sådan är inte särskilt stor. Det viktiga är att cykeln är i bra skick och att den klarar av att ta dig från punkt A till punkt B. Även om du har den dyraste cykeln av alla deltagare kan du fortfarande få punktering.

2. Cykelskor som fästs i pedalerna

De allra flesta cyklister på Cykelvasan kommer förmodligen ha särskilda cykelskor som fästs i pedalerna, men du behöver inte ha sådana om du inte vill. De kan kosta en del och om du inte tar cyklingen på största allvar, kommer du förmodligen inte märka någon större skillnad när du trampar. Dessutom kommer du förmodligen ramla en del om du är ovan med att använda dem, vilket gör att du kanske borde välja andra skor och pedaler.

Att ha fötterna fästa vid pedalerna behöver med andra ord inte vara en fördel, utan kan snarare vara en nackdel om du inte är van vid det. Om du känner dig osäker på huruvida du trots allt vill ha cykelskor och pedaler med clips eller inte, rekommenderar vi att du provar ut dessa innan tävlingen. Låna gärna en kompis cykel om du har möjlighet till det, så kan du utvärdera vilket alternativ som är det rätta för dig. Du kan också höra med en cykelbutik om du kan få provcykla en kortare sträcka med cykelskor och pedaler med clips.

3. En cykeltröja

Om du vill köpa en cykeltröja ska du naturligtvis göra det. De kan se häftiga ut, förvara dina saker på ett effektivt sätt och hålla överkroppen torr. För några årtionden sedan kunde cyklister som cyklade genom hela landet bära helt vanliga kläder. Du bör därför ställa dig frågan om du verkligen behöver en cykeltröja, eller om du istället ska använda någon annan funktionströja.

Vi rekommenderar varmt att du använder en tröja av funktionsmaterial, oavsett om det är en renodlad cykeltröja eller ej. Detta för att undvika skavsår och obehag under loppet.

4. Stor kunskap om cykelreparationer

Du behöver förmodligen inte lära dig allt som finns att veta om hur man reparerar en cykel. Det bästa är att lära sig det som är värt att veta om grundläggande underhåll. Du kan antingen hitta guider på nätet som visar hur du kan utföra enklare reparationer, eller så kan du fråga personalen i din lokala cykelbutik om de kan visa dig hur man reparerar ett cykeldäck. Du kan ju trots allt inte bära på dig en halv cykelverkstad under tävlingen.

5. Flera uppsättningar av cykelkläder

Cykelvasan cyklar du på några timmar – mellan ungefär 2,5 och 4 timmar. Du behöver därför inte packa ner mer kläder än nödvändigt, med flera olika lager och för alla möjliga väder. Ta istället fram en grundoutfit som du bygger på vid behov. Håll det enkelt!