Cykelvasan

Förbered dig inför Cykelvasan

Förbered dig inför Cykelvasan

Föreställ dig att du har tränat och ätit bra under flera veckor före Cykelvasan, samt givit kroppen den återhämtning som krävs. Vad kan du mer göra för att förbereda dig inför loppet? Att visualisera tävlingen och skapa en positiv målbild är en metod för att göra dig bättre förberedd och uppnå ett bra resultat, men det finns också mer praktiska saker som du behöver tänka på.

Kolla igenom cykeln

En viktig del av förberedelserna är att se till så cykeln är i bra skick inför loppet. Ungefär en vecka före Cykelvasan bör du därför se över din cykel och åtgärda eventuella problem. Dessa är några av de saker du bör hålla utkik efter:

 • Kontrollera däcken för att säkerställa att det inte finns några revor eller blankslitna partier. Om däcken inte är i bra skick bör du byta ut dem.
 • Snurra på varje hjul för sig. Om hjulet vobblar mer än 3 mm åt sidan bör det justeras. Om du kan räta ut hjulet för hand bör du också byta ut hjullagren.
 • Byt ut bromsarna om slitaget har nått den linje som finns markerad på dessa. Om bromsarna inte sitter rakt på fälgarna bör du justera dem.
 • Om styret sitter löst justerar du det.
 • Om växlingen inte sker mjukt bör du åtgärda det. Kontrollera för hand att du inte kan driva växeln förbi sin yttersta gräns (den lägsta växeln).
 • Byt ut kedjan om den är sliten, men bara om du har gott om tid. En ny kedja kan ha svårt att fungera ihop med slita växlar, men genom att smörja kedjan bör du kunna åtgärda detta.

Packa ner nödvändigheter

Att packa ner ett reparationskit är en bra idé. Se till att den packning du har med dig till loppet är lätt, men att den inkluderar nedanstående komponenter och att du vet hur du ska använda dem:

 • Kolsyrepatroner och en pump
 • Ett multiverktyg för användning på cyklar
 • Två cykelslangar

Packa också ner kläder för vädret. Kolla väderprognosen och packa utifrån den. Om vädret blir kallt bör du ta med en lätt men varm jacka, handskar och benvärmare. Glöm inte bort solskydd, legitimation och kontanter!

Dryck och tilltugg

Se också till att planera ditt intag av vatten och tilltugg. I en midjeväska eller i dina fickor bör du förvara tilltugg som har en låg fetthalt men en hög kolhydrathalt, att äta på språng. Torkad frukt, energibars och energigel är några exempel på bra alternativ. Drick mycket sportdryck och vatten tillsammans med maten, och även under själva loppet. Det är lätt att glömma bort att dricka och äta när du har fullt av adrenalin i kroppen, men det är ett misstag som du inte kommer vilja göra.

Om du äter för mycket kolhydrater kan du bli illamående, särskilt om du använder koncentrerade kolhydratkällor såsom energibars. Testa att äta dem under dina vanliga träningspass, så har du möjlighet att se vad som fungerar och byta till det som fungerar bäst för just dig.

De sista förberedelserna

På tävlingsdagen bör du se till att anlända i god tid. Gå igenom följande punkter för att säkerställa att du får en härlig upplevelse:

 • Kontrollera cykeln en sista gång för att vara säker på att den är redo för loppet. Justera däcktrycket om det behövs.
 • Registrera dig så fort du kan för att undvika köbildning.
 • Värm upp innan loppet börjar.
 • Rör dig mot startlinjen när du märker att det börjar bildas en klunga, om du vill få en framskjuten position.

Genom att följa ovanstående råd kommer du har goda förutsättningar för att lyckas bra i Cykelvasan och få en trevlig upplevelse. Lycka till och kom ihåg att ha roligt!