Cykelvasan

Kontrollera cykeln inför Cykelvasan

Kontrollera cykeln inför Cykelvasan

Kontrollera cykeln inför Cykelvasan

Inför ett längre cykellopp är det viktigare än någonsin att din cykel är i bra skick. Ett mekaniskt haveri är det sista du vill ha ute i cykelspåret. De haverier som inträffar hade ofta kunnat undvikas genom regelbundet underhåll av cykeln. Vissa problem går förstås inte att undvika, men du bör ändå göra vad du kan för att minimera risken för att drabbas av mekaniska problem. Genom en snabb genomgång av cykeln innan du ger dig av mot startlinjen, kan du ge dig själv de bästa förutsättningarna för ett trevligt lopp utan missöden.

Innan du startar i Cykelvasan bör du därför kontrollera följande saker:

  1. Kontrollera de bultar som fäster styret i ramen. Om det finns fyra bultar bör du skruva åt dem i ett sicksackmönster och säkerställa att mellanrummet mellan styret och ramen är enhetligt.
  2. Kolla så handbromsen och växelreglaget sitter fast ordentligt i styret. Kontrollera också att handbromsen inte nuddar styret när du bromsar med den. Undersök växelreglaget för att säkerställa att det fungerar som det ska och är rent från smuts.
  3. Undersök stötdämparen för att vara säker på att den är ren. Kontrollera även stötdämparens lufttryck och så vidare, så du är säker på att den är korrekt inställd för din kroppsvikt.
  4. Härnäst är det dags för den förmodligen viktigaste delen på hela cykeln: bromsarna. Det spelar ingen roll hur bra din cykel är, om inte bromsarna fungerar bra kommer hela cykeln fungera dåligt. Se till så bultarna är rätt inställda.
  5. Om din mountainbike har stötdämpning såväl fram som bak, är det dags att kontrollera även de bultar som håller den bakre stötdämparen på plats. Bultarna kan nämligen skadas om de utsätts för större krafter än de klarar av, så du bör ta det försiktigt och använda dig av en momentnyckel.
  6. Kontrollera växlarna så de är rena från löv och små grenar som lätt kan fastna i kuggarna. Se också till så växlarna och kedjan är inoljade och att stoppen sitter där de ska.
  7. Säkerställ även att kedjan inte har några böjda eller stela länkar. Om kedjan skulle vara böjd är det oftast bäst att köpa en ny kedja.