Cykelvasan

Kosttillskott att ta på Cykelvasan

Kosttillskott att ta på Cykelvasan

Det finns flera olika kosttillskott som kan hjälpa dig såväl före som efter Cykelvasan. Här ger vi dig några tips på kosttillskott som kan förbättra prestationsförmågan och återhämtningen.

Före loppet

Före loppet vill du bli så pigg och alert som möjligt. Två kosttillskott som kan hjälpa till med detta är koffein och nitrater.

Koffein

Koffein är som bekant ett uppiggande ämne som finns i bland annat te och kaffe. Det har visat sig kunna öka prestationsförmågan på flera olika distanser och kan minska muskelvärken. När du ska cykla ett längre lopp såsom Cykelvasan bör du ta ungefär 50 mg koffein per timme du beräknas cykla. Ta koffeinet ungefär en timme före starten.

Nitrater

Nitrater är ett naturligt förekommande ämne som blańd annat finns i rödbetsjuice. I kroppen omvandlas de till kväveoxid. Nitraterna sänker ditt blodtryck, ökar blodflödet, minskar den energi du gör av med under loppet och får dig att cykla snabbare. Du bör definitivt testa att ta nitrater i form av lite rödbetsjuice ungefär tre timmar före loppet.

Efter loppet

Efter loppet vill du optimera återhämtningen och säkerställa att kroppen stärks av den fysiska aktiviteten.

Elektrolyter

Elektrolyter är elektriskt ledande ämnen som innehåller fria joner. De finns ofta i återhämtningsdrycker eller kosttillskott i form av en saltlösning. Den största fördelen med elektrolyter är att de främjar vätskebalansen efter fysisk aktivitet. Under loppet förlorar du vätska genom att du svettas och den måste ersättas för att din återhämtningsförmåga ska kunna maximeras. Elektrolyterna hjälper kroppen att behålla vätska istället för att låta den passera vidare. Du tar kosttillskottet eller återhämtningsdrycken efter loppet.

Vassleprotein

Vassleprotein är ett mjölkprotein som har visat sig kunna förbättra återhämtningsförmågan. Proteinet främjar reparationen och uppbyggnaden av muskler efter träning. Ta proteinet direkt efter loppet.

Kreatin

Kreatin är ett ämne som förekommer naturligt i musklerna och kan vara fördelaktigt för personer som utövar fysiska aktiviteter som involverar styrka och kraft, som till exempel att sprinta. Kreatinet gör att du kan pressa dig själv lite extra och därigenom bli snabbare och starkare. Du tar 2-5 g kreatin efter loppet tillsammans med din återhämtningsshake med vassleprotein. För bästa effekt bör du ta kreatin regelbundet.