Cykelvasan

Rätt bränsle för Cykelvasan

Rätt bränsle för Cykelvasan

Rätt bränsle för Cykelvasan

Näringsintaget är A och O när du ska cykla Cykelvasan. Beroende på hur du tar dig an utmaningen att optimera näringsintaget, kan det utgöra skillnaden mellan ett riktigt bra lopp och en resa till sjukhuset. Hur du fyller på dina depåer efter loppet är också viktigt att tänka på, eftersom det kommer påverka såväl din allmänna hälsa som dina framtida planer för cyklingen.

Före loppet

Tävlingen börjar egentligen redan dagen före det stora loppet. Det är nu du måste besluta dig för om du ska ladda upp med kolhydrater, eller ta det säkra före det osäkra genom att äta en balanserad och nyttig måltid med grönsaker och kolhydratkällor med lågt GI (glykemiskt index). Cirka två timmar innan du går och lägger dig kan du också äta en skål flingor. Undvik att dricka alkohol eller läsk, och drick istället rikligt med vatten. På morgonen ser du till att få i dig frukt och flingor samt minst en halvliter vatten innan du ger dig iväg.

Under loppet

Under själva loppet bör du inte proppa i dig energigeler, eftersom de främst är tänkta att hjälpa dig hålla ut under de sista kilometerna av sträckan. Du kan känna dig nödgad att ta med dig någonting med socker och koffein för säkerhets skull, men vissa experter menar att det är en dum idé.

Du bör därför avstå från koffein och socker så länge du inte är riktigt utmattad och redan har kommit en lång bit på vägen. Det du istället bör få ditt bränsle ifrån är kolhydrater. En bar med flingor och några bananer räcker gott. Det är viktigt att du tänker på att fortsätta äta under loppet. Många cyklister glömmer bort detta och får därför inte tillräckligt mycket bränsle. Kom ihåg att dricka, och inte bara vatten utan även en sportdryck med elektrolyter.

Efter loppet

Efter loppet behöver dina muskler glykogen. Därför ska du kort efter loppet ta en återhämtningsshake med kolhydrater och protein. Inom 20 minuter kan till och med sämre sockerkällor såsom läsk och godis göra susen. Fortsätt få i dig vätska och ät en ordentlig måltid med protein inom en timme.