Cykelvasan

Vilken cykeltyp ska man ha på Cykelvasan?

Vilken cykeltyp ska man ha på Cykelvasan?

Cykelvasan är ett cykellopp på 94 km med start i Sälen och målgång i Mora, precis som det traditionella Vasaloppet. Den större delen av sträckan (49,5 km) är skogsväg, medan 37 km utgörs av grusväg och 7,5 km av asfalt. Vad bör man då tänka på när man ska välja ut en cykel till denna spännande cykeltävling?

Det kan vara värt att nämna att materialet inte är den största skillnaden mellan en cyklist som cyklar Cykelvasan på tre timmar och en som gör det på fyra timmar. Din kondition, uthållighet och vana är allihop viktigare faktorer än själva cykeln, men med det sagt bör den cykel du färdas på ändå vara lämpad för ändamålet. Det går visserligen att cykla sträckan på en helt vanlig damcykel, vilket många också väljer att göra, men om du är mer seriös med dina intentioner bör du kanske överväga att välja en annan cykel.

Rätt cykeltyp för Cykelvasan

Med tanke på underlaget är inte heller en racercykel att rekommendera, utan en mountainbike (MTB) är onekligen den cykeltyp som gör sig allra bäst på Cykelvasan. Racercyklar gör sig som bekant bäst på asfalterade vägar och knappt 8 procent av sträckan består av asfalt. 92 procent av loppet äger istället rum på skogsvägar och grusvägar, vilket är anledningen till att en mountainbike är det logiska valet av cykel.

Mountainbiken är framtagen för att framföras i svårare terräng, vilket gör att en MTB är som gjord för Cykelvasan. Mountainbikes har bland annat bredare däck som ger dig fäste även på lösare underlag. De är dessutom byggda för att bättre klara stötar och eventuella krascher än andra typer av cyklar. Även om många mountainbikes väger dubbelt så mycket som racercyklar kommer de alltså ha en fördel på denna klassiska sträcka mellan Sälen och Mora.

Även när man har begränsat urvalet till mountainbikes finns det dock flera olika typer att välja på. Det finns framför allt tre olika typer av mountainbikes: stela (utan dämpning), hardtail (med dämpning fram) och fulldämpade (med dämpning både fram och bak). Om du redan har en MTB kan du naturligtvis använda den även om den skulle vara exempelvis 26”, men i annat fall är vårt råd att du köper en 29” MTB.

Minst lika viktigt som vilken typ av cykel du använder är att cykeln är välservad. Under dagarna före loppet bör du därför gå igenom cykeln grundligt. Du vill inte behöva göra större förändringar av cykeln före Cykelvasan, särskilt inte större underhåll kvällen före. Du behöver däremot säkerställa att cykelns viktiga delar är i gott skick. Se till så din cykel är ren och att däcken har tillräckligt mycket mönster kvar och inte har några revor i sidorna. Samma dag som loppet går av stapeln bör du inte behöva gör mer än att smörja lite och kontrollera däcktrycket.

Däck och utväxling

För ett lopp som Cykelvasan är det vanligt att man använder sig av en hardtail MTB. Andra föredrar dock en fulldämpad MTB. Smaken är som baken, så det bästa är om du har möjlighet att testa olika cyklar före tävlingen. Värt att tänka på är att däcken varken bör vara för tunna och smala, då de visserligen fungerar bra på asfalt och grusvägar men sämre på de lite stenigare partierna, samtidigt som man heller inte bör välja de allra grövsta däcken.

Det som skiljer Cykelvasan åt från många andra mountainbikelopp är utväxlingen. Eftersom det enkelt bildas större klungor som cyklar i en hög fart kan det vara en god idé att använda en större klinga. Mindre klingor lämpar sig nämligen inte lika bra för klungkörning i hastigheter närmare 40 km/h.